Voluntariat Raiffeisen Bank România la Centrul de Suport pentru Viață Independentă Dogtors

Raiffeisen Bank România a desfășurat sâmbătă, 30 Martie 2024, o amplă acțiune de voluntariat la Centrul de Suport pentru Viață Independentă Dogtors. Peste 100 de voluntari, adulți și copii au însuflețit spațiile de joacă, antrenamente și recreere ale Dogtorilor cu peste 3.000 de arbori, arbuști și plante decorative.

Într-un parteneriat cu Asociația EcoAssist sau inițiativa Plantăm fapte bune în România, care s-a ocupat de organizarea evenimentului, Raiffeisen Bank a susținut bugetul necesar pentru achiziția de  plante și consumabile, precum și costurile privind îngrijirea și monitorizarea ulterioară a plantării, iar acțiunea de amenajare reprezintă încă un pas în procesul de dezvoltare a Centrului de Suport pentru Viață Independentă Dogtors, dedicat persoanelor cu dizabilități din România.

Împădurirea terenului din jurul Centrului de Suport pentru Viață Independentă Dogtors răspunde cerințelor de urbanism stipulate în autorizația de construire, respectiv plantarea de arbori de salcâm perimetral pe toată lungimea terenului în suprafață de 16.000 mp. Spațiile verzi vor deveni însă arena de desfășurare a programelor de terapii recreative și ocupaționale asistate de câine pe care Asociația Magidream, promotorul proiectului social Dogtors, le desfășoară în beneficiul persoanelor cu dizabilități instituționalizate.

„Am răspuns pozitiv acestei invitații întrucât ea se aliniază mai multor piloni de implicare în comunitate ai Raiffeisen Bank, în primul rând misiunea proiectului Dogtors de intregrare a persoanelor cu dizabilități cu ajutorul câinilor ghizi, dar și participarea la o acțiune de plantare ce contribuie la un stil de viață sustenabil și sănătos. M-am bucurat să văd și reacția pozitivă a colegilor care au participat în număr mare la această acțiune de voluntariat”, a declarat Daniel Matei, CSR & Sustainability Manager Raiffeisen Bank România

Centrul de Suport pentru Viață Independentă Dogtors, o premieră în România

Centrul de Suport pentru Viață Independentă Dogtors este un proiect de asistență socială vie unic în România, implementat de Asociația Magidream; este locul unde câinii de terapie cu abilități de dogtori sunt educați să ajute persoane cu dizabilități fizice și mentale sau cu afecțiuni precum: Sindrom Down, Sindrom Williams, Sindrom West, Sindrom Crouzon, Sindrom Angelman, microcefalie, diverse sindroame genetice foarte rare, ADHD, depresie, anxietate, etc.

Asociația Magidream se luptă să construiască Prima Școală de Dresaj Câini Ghizi din România pentru persoanele cu dizabilități, care necesită o amplă investiție într-un pavilion acoperit de antrenament ce va simula obstacolele din viața reală a persoanelor cu dizabilități. Aici se vor putea antrena câinii ghizi, câinii asistenți pentru suport emoțional și echipele formate din câini ghizi și parteneri umani cu nevoi speciale. De asemenea, este necesară finalizarea amenajării terenului de antrenament în aer liber pentru învățarea deprinderilor de mobilitate și orientare cu metode clasice (bastonul) a persoanelor nevăzătoare sau cu deficiențe grave de vedere.

Investiția necesară trebuie să respecte standardele internaționale în domeniul dresajului canin pentru persoane cu nevoi speciale și se ridică la peste circa 120.000 Euro, sumă pe care Asociația Magidream speră să o strângă anul acesta din sponsorizări și donații. Companiile care își doresc să se implice social sunt binevenite să contribuie la cauza nobilă a câinilor Dogtori, la fel și oamenii cu suflet mare și cu dragoste față de animale și de semenii lor.

Pensiunea menită să le ofere adăpost câinilor de terapie a fost finalizată, precum și o parte din spațiile de antrenament și recreere în aer liber.

Cum ajunge un câine să devină Dogtor și cum se diferențiază dresajul de terapie față de cel de companie

Dogtorii sunt selectați în funcție de aptitudinile, temperamentul lor și capacitatea de a răspunde, în urma antrenamentului specific, la nevoile persoanei pe care urmează să o ajute. Programul de dresaj canin specific este menit să îi desensibilizeze la posibilele reacții ale pacienților/partenerilor cu nevoi speciale și să le dezvolte abilitățile pentru a deveni câini terapeuți și câini de asistență, după caz.

În urma educației primite, Dogtorii pot îndeplini numeroase sarcini în viața de zi cu zi a partenerilor lor umani cu dizabilități: închiderea sau deschiderea ușii, aprinderea sau stingerea luminii, deschiderea sertarelor și aducerea diverselor obiecte, inclusiv medicamente, la îndemâna persoanei imobilizate, împingerea fotoliului rulant, ghidarea unei persoane în mers sau alertarea la zgomote a persoanelor cu deficiențe de auz, ajutor la îmbrăcarea sau dezbrăcarea partenerului uman, racordarea în realitate a unui copil cu autism, detectarea unor manifestări care preced crize specifice ale unor afecțiuni medicale precum epilepsia.

Programul de dresaj canin pentru asistență vie se desfășoară după standarde internaționale și sub bagheta magică a cunoscutului psiholog și dresor canin, Cătălin Cornea.

Cătălin Cornea a reușit în 2013 performanța de a educa un câine abandonat într-un adăpost public să devină câine asistent pentru un tânăr cu probleme locomotorii, apărute în urma unui accident auto. Astfel, atât câinele cât și omul au primit o a doua șansă la o viață mai bună, iar un an mai târziu, pe baza campaniei, premiată internațional pentru originalitate, în România a fost legiferat dreptul persoanelor cu dizabilități de a beneficia de ajutorul unui câine Dogtor.

Dresajul canin specializat pentru asistența vie a persoanelor cu nevoi speciale este cea mai avansată etapă a procesului de educație canină. După ce viitorii Dogtori parcurg etapa de disciplină și etapa de dresaj de companie avansat, ei sunt antrenați prin metode complexe să înlocuiască asistentul uman al persoanei cu dizabilități sau să asiste un partener cu nevoi speciale în învățarea de deprinderi de viață independentă.

De asemenea, câinii Dogtors învață cum să asiste specialiști în psihoterapie și recuperare medicală pentru a crește eficiența terapiilor convenționale, în baza unor protocoale de intervenție brevetate la nivel internațional și confirmate de studii socio-medicale.

Asociația Magidream este singura organizație din România care a primit statutul de membru în ENIL – European Network on Independent Living, iar Cătălin Cornea, vicepreședinte al asociației și specialist în educație, psihologie și comportament canin este parte din International Association of Canine Professionals

Programul Dogtors – câini ghizi și câini de terapie pentru persoane cu nevoi speciale

În prezent, 10 câini fac parte din proiectul Dogtors. Unii dintre aceștia au ajuns în faza de perfecționare și au luat deja parte la numeroase ședințe de terapie alături de pacienți cu nevoi speciale, în timp ce o parte dintre ei se află încă în faza de formare.

Unul dintre cele mai importante proiecte desfășurate de Asociația Magidream în programul Dogtors este parteneriatul cu DGASPC Sector 2, în cadrul căruia pacienții cu dizabilități neuropsihiatrice instituționalizați la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Nr. 1 București beneficiază, începând cu luna martie 2023, de ședințe săptămânale de terapie asistată de câine.

O premieră în parteneriatul construit de Asociația Magidream cu DGASPC Sector 2 este formarea primilor câini asistenți de facilitate medicală, Cosmo și Daisy, doi Golden Retriever care au fost antrenați să asiste zi de zi specialiștii CRRN Nr. 1 în activități și terapii pentru pacienții instituționalizați aici.

Rezultatele remarcabile obținute în programul de terapie asistată de câinii Dogtors pentru persoanele cu dizabilități au dus la extinderea proiectului Dogtors în anul 2024 către cel de-al doilea centru cu profil similar.

Printre progresele pacienților în urma terapiei cu Dogtorii se numără: creșterea autonomiei personale, creșterea stării de bine, sporirea gradului de empatie și coeziune de grup și, în cazul unor pacienți, chiar comunicarea verbală pentru prima oară de la internarea în centrul social.

Asociația Magidream oferă numeroase servicii sociale de sprijin pentru persoanele cu nevoi speciale și familiile acestora, bazate pe asistența câinelui de terapie:

  • Psihoterapie;
  • Terapii ocupaționale de învățare a deprinderilor de viață independentă;
  • Terapii medicale de recuperare fizică;
  • Educație asistată de câine cu rol în integrarea copiilor cu nevoi speciale în comunitățile școlare;
  • Reducerea abandonului școlar și a comportamentelor negative în școală;
  • Consilierea părinților copiilor cu nevoi speciale;
  • Tabere terapeutice asistate de câinele Dogtor pentru copii cu nevoi speciale și familiile acestora.

Importanța proiectului Dogtors pentru societatea românească

Peste un milion de persoane diagnosticate oficial cu o formă de dizabilitate și alte câteva milioane de români care suferă de o afecțiune medicală cronică sunt privați de dreptul de a fi asistați de un câine ghid educat special pentru nevoile lor de sănătate și independență.  Deși dreptul persoanelor cu nevoi speciale de a fi asistate de un câine ghid a fost legiferat încă din anul 2014, în România nu există nici măcar un singur furnizor de resurse indispensabile pentru accesarea asistenței vii.

Asociația Magidream și-a asumat rolul de pionier și pune în practică, pentru prima oară în România, conceptul de viață independentă, ca alternativă sănătoasă și durabilă la dependența de alte persoane a semenilor noștri cu nevoi speciale sau la instituționalizarea lor.

Asociația Magidream furnizează resurse certificate de asistență socială vie, terapie și educație asistate de câinele ghid pentru toate categoriile de persoane cu nevoi speciale. Proiectul Dogtors este partenerul lor în procesul de integrare în comunitate cu ajutorul câinelui ghid capabil să îndeplinească peste 90 de sarcini în beneficiul acestora.

Despre Asociația Magidream

Asociația Magidream a fost înființată în anul 2019 de către Izabela Udroiu, alături de alți doi diplomați de profesie, în parteneriat cu Cătălin Cornea, Psiholog & Specialist dresaj și comportament canin și reputata jurnalistă Cristina Țopescu, un autentic salvator al câinilor abandonați. Asociația Magidream reușește să aducă zâmbete în sufletele persoanelor cu nevoi speciale, implementând în premieră în România, prin intermediul proiectului Dogtors, terapia asistată de câine, un model de intervenție și armonie socială în care iubirea e cea mai importantă resursă. Dogtorul, câinele asistent, este instrument de asistență socială vie, terapie și educație pentru persoanele cu dizabilități și alte nevoi speciale, capabil să ofere sprijin și dragoste necondiționată, fiind în permanență prieten și sprijin omului său cu nevoi speciale.

Mai multe povești

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă asigura că obțineți cea mai bună experiență pe site-ul nostru.