Dragostea vine pe lăbuțe

Fără instrumente normate, asistența vie rămâne un deziderat imposibil.

Am ales să fim „furnizor” ai celei mai neprețuite resurse: dragostea fără condiții. E singura trăire ce înalță sufletul omului, indiferent de furtunile vieții. Câinii asistenți și inima lor iubitoare știu și pot reclădi armonia în universul fiecăruia dintre partenerii lor. Aceștia sunt oameni cu nevoi speciale, oameni singuri, copii sau oameni, pur și simplu, oameni! Într-o societate cu provocări multiple, sprijinul unui câine educat să comunice cu inima noastră este cea mai eficientă strategie de a învinge!

Câini instruiți să asiste, în viața de zi cu zi, persoanele cu nevoi speciale sunt folosiți cu succes în multe state ale lumii. Dresajul canin specializat face câinele să joace un rol tot mai însemnat în societate, medicina, educația sau cercetarea fiind domenii în care el aduce deja o contribuție inegalabilă.

În România, câinele asistent certificat nu există.

Nici celelalte resurse care fac posibil și real dreptul la asistență vie nu sunt disponibile. Nu avem standarde, criterii, autorități de control și certificare. În nomenclatorul de funcții ocupaționale, nu regăsim specialistul în dresajul câinilor de asistență sau al celor implicați în diverse terapii medicale. Nu regăsim în lista certificărilor oficiale nici terapeutul calificat să lucreze cu câinele în centrele de sănătate, recuperare sau în școli. Cel mai grav, nu avem centrul național de dresaj fără de care asistența vie rămâne un drept inaccesibil persoanelor cu dizabilități și alte nevoi speciale. Și nu avem cadrul legislativ care să le cuprindă pe toate.

Asistența vie implică o uriașă responsabilitate.

Ea este posibilă strict în cadrul unui parteneriat de lungă durată între omul aflat în nevoie și câinele care îl deservește. Educația complexă a celor doi conduce la formarea unei echipe funcționale. Fără educație, personalitățile lor distincte nu vor reuși niciodată să se armonizeze prin comunicare. Câinele are nevoie să cunoască nevoile particulare ale partenerului său și să fie învățat cum să le împlinească. În lipsa antrenamentului personalizat, omul asistat de câine nu-și poate recăpăta independența. El nu poate reveni în societate. Și nu poate duce o viață autonomă. Este motivul pentru care mulți câini instruiți să asiste o persoană nevăzătoare nu-și pot îndeplini această misiune. Greșeala aparține întotdeauna celui ce i-a încredințat acest rol, fără a-l pregăti înainte temeinic.

Reinserția socială a persoanelor cu nevoi speciale este scopul principal al legiferării dreptului acestora la asistență vie. În România, școala de specialitate care pregătește câinele, prin dresaj de specialitate, și omul, prin educație aplicată, nu există. Fără ea, nu putem vorbi de asistență vie. Nici de intervenția asistată de animale în societate.

În peisajul autohton al momentului, câinele pus să interacționeze, în diferite contexte, cu adulți sau copii din diferite medii și cu anumite nevoie speciale, este coordonat chiar de stăpânul acestuia. În toate cazurile, proprietarul câinelui nu are cunoștințele de psihologie canină necesare pentru a garanta un control total asupra micului patruped. Includerea psihologului uman în activități asistate de câine nu elimină riscurile niciodată. Câinele este, la urma urmei, imprevizibil. Dacă nu există certitudinea unei înțelegeri corecte a limitelor comportamentale ale câinelui, dacă nu se stăpânește tehnica de influențare a acestor limite, dramele se pot produce inevitabil.

MagiDream înseamnă Schimbare și Responsabilitate!

Restul poveștilor

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă asigura că obțineți cea mai bună experiență pe site-ul nostru.